Julknäck

Det allra mest omtyckta julgodiset måste vara knäcken. Denna sega och välsmakande delikatess som väcker minnen från alla svunna julaftnar. Vad skulle julen vara utan knäck?

Nu när julen står för dörren så kan det vara trevligt att göra sitt eget julgodis.Knäck är en riktig klassiker som de allra flesta vill ha med på sitt julbord. För att få den perfekta knäcken, inte för lös, inte för hård, finns det några enkla grundregler att utgå ifrån.

Håll koll på temperaturen genom att mäta temperaturen med en termometer. Vid 124 grader är knäcken redo att hällas upp i formar. Vid högre temperatur blir knäcken för hård, lägre temperatur ger en alltför lös knäck. Det är också viktigt att se till att knäcken kokar lämpligt mycket. Ett lätt puttrande på medelvärme brukar vara bäst, på så sätt slipper man att knäcken blir grynig.

Ett kulprov fungerar bra för att kontrollera att knäcken kokat färdig om man inte har någon termometer. Fyll en mugg med kallt vatten häll ned några droppar av smeten i vattnet. Ta sedan upp den stelnade smeten och försök att rulla en kula mellan tumme och pekfinger. Knäcken är färdigkokt när den lätt går att rulla till en fast kula.

Om man vill ha en annorlunda smaksättning på sin knäck kan man blanda ned 50 gram krossade polkagrisar, turkisk peppar, nonstop eller smula ned pepparkakor och digestive. Vill man ha en mer traditionell smaksättning är hackad mandel ett bra alternativ.

Klassiskt knäckrecept

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

ev. smaksättning efter tycke.

Knäckformar

Gör så här:

Häll ned ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Rör om så alltsammans blandas ordentligt och låt sedan smeten sjuda. Rör om då och då och var aktsam så att smeten inte kokar över.

Ställ ut knäckformarna på en plåt.

Kontrollera temperaturen eller gör kulprovet när smeten ser ut att ha tjocknat. Använd en slev när du häller knäcken i formarna.

Var försiktig så du inte bränner dig på den heta knäcken!

Låt sedan knäcken svalna för att sedan lägga ned den i en burk. Var noga med att lägga folie eller smörpapper mellan lagren för att undvika att knäcken kletar ihop.

 

 

 

 

This entry was posted in Tips.