Kladdkaka

En favorit oavsett vilket bageri, kondis eller hembak vi snackar om är vår klassiska svenska kladdkaka. Denna gudomliga men djävulskt syndiga chokladdröm passar i princip i alla lägen, det är bara tillbehören som eventuellt gör den lite extra lyxig.

KladdkakaVi tänkte dela med oss av vårt grundrecept för denna godsak och till att börja med så behöver du inhandla följande produkter hos din närmsta livsmedelshandlare:

  • 50 gram mörk blockchocklad, gillar du vit choklad kan du även använda detta.
  • 3 deciliter vetemjöl eller vetemjöl special.
  • 2-3 kryddmått salt.
  • 1 deciliter kakao.
  • cirka 5 deciliter strösocker.
  • 2-3 teskedar vaniljsocker
  • 4 normalstora ägg
  • 225 gram smör
  • 50 gram margarin (inte flytande).

Tillverkningsprocess:

Du börjar med att ställa in ugnen på 175 grader celsius – se till att ugnen är varm när du ska till att använda den. Tag fram den form du ämnar använda till din skapelse, smörj och bröa in formen. Den rekommenderade storleken för detta receptet är en på 28 centimeter.

Efter detta så smälter du smör och margarin i en kastrull och låter det svalna något. Ägg och socker vispas poröst som det så fint heter. Tillsätt resterande ingredienser vilket bör vara vaniljsocker, kakao, vetemjöl och salt, till socker och äggröran. Till detta tillsätter du sedan det smälta smöret och margarinet.

Smeten ska nu vara ganska seg, lite som kola, är den det så är det dags att hälla i smeten i formen. Grädda sedan i cirka 35 minuter på 175 grader. När du tar ut kakan så kommer den fortfarande att vara ganska så lös, men oroa dig inte, det är precis som det skall vara. Är det vinter så är det nu perfekt att ställa ut kakan för att den ska svalna och stelna. Innan servering så föreslår vi att du pudrar på vaniljsocker och vispar lite grädde för den perfekta kombon! Njut!

This entry was posted in Recept.