Sarah Bernhardt bakelse

Det här är bakelsen med karaktär och historia. Den är uppkallad efter en aktris på 1800- talet och har även agerat som kodord för den franska motståndsrörelsen under andravärldskriget. Kakan påminner mycket om en biskvi men har en fyllning av chokladtryffel istället för smörkräm.

Framför allt så är den gudomligt god med sin fylliga chokladsmak och sega mandelbotten.

BakelserDet går alldeles utmärkt att baka en egen bakelse. Men det kräver lite tid och tålamod eftersom det är rätt många olika moment och lite kladdigt.

Ingredienser:

Mandelbotten

0.75 deciliter socker

2 stycken äggvitor

200 gram mandelmassa

Smörkräm

75 gram smör(rumstempererat)

2 stycken äggulor

75 gram kokosfett

0.5 deciliter socker

0.25 deciliter kallt vatten

30 gram god mörk choklad

eventuellt en skvätt wiskey
70 gram mörk choklad till dekoration.

Så här gör du:

Börja med att göra mandelbottnarna. Ställ ugnen på 180 grader. Ta fram en skål och blanda socker och mandelmassa. Rör ned äggvitan lite i taget.
Spritsa eller klicka ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ungefär 12 minuter. Lossa dem försiktigt när de har svalnat, vänd dem och lägg dem på en bricka.

Smörkrämen kan göras under tiden bottnarna gräddas. Börja med att smälta kokosfettet. Rör ihop socker och vatten i en skål och häll ned det ljumma kokosfettet. Vispa med elvisp till dess att smeten blir vit, rör ned smöret och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

Smält chokladen i vattenbad och häll sedan ned den i smeten. Blanda ned äggulorna en i taget. Smaksätt eventuellt med en skvätt wiskey.
Spritsa ut chokladkrämen på bottnarna och låt dem sedan svalna ordentligt.

Smält 70 gram choklad i vattenbad och lägg i en klick smör. Doppa sedan biskvitopen i chokladen och ställ dem sedan att svalna.

Sedan är det bara att avnjuta dessa delikata små bakelser, gärna till en kopp kaffe.

This entry was posted in Recept.