Slökokaren – den nya trenden

Under senare år har slökokning blivit riktigt populärt här i Sverige. Maten lagas i en så kallad slowcooker på låg värme, under lång tid och grytan sköter sig själv. Grytorna finns i många märken som Crock Pot, Electrolux, Andersson med flera.

gryta_stew_crockpotInte nog med att det finns olika fabrikörer av slökokare, så finns den också i en del olika storlekar. Det gäller att välja en lagom till hushållet. En för liten och all mat blir inte tillagad, en allt för stor och den står bara och tar plats. Läs recensioner om olika grytor för att få ett hum om vilken variant och storlek som ska väljas.

Man kan laga nästan vad som helst i sin gryta, dock är det viktigt att inte tillsätta för mycket vätska, då det inte kommer att koka ihop under lock och inte heller avdunsta. Bäst blir maten om du följer ett färdigt recept till en början.

Det är ett gammalt beprövat sätt att laga mat om man tänker efter. Från början gjordes så kallade kok gropar som var täckta av stenar där Tagine, det nordafrikanska kärlet i lergods, sedan kokade maten långsamt. Grönsakerna ångkokas tillsammans med det kött man ska servera och likadant blir det i den lite modernare slow cookern.

I slökokaren kan du som sagt laga nästan vad som helst. Grytor blir jätte goda med sina hackade och skurna grönsaker, du kan också göra köttfärssås, soppa, baka bröd och göra gröt till exempel. Följ den här länken till ett recept på ett smarrigt bröd bakat i grytan. Fördelen är också att du kan laga mat helt från grunden, skippa alla halvfabrikat och bevara grönsakernas vitaminer och de olika näringsämnen vi så väl behöver. Du behöver inte heller tillsätta något fett i maten vilket gör att den blir mer hälsosam och du kan med fördel ladda, förbereda och starta din slow cooker redan på morgonen för att sedan ha middagen klar när du kommer hem. Den drar minimalt med ström samtidigt som du sparar tid och hinner göra annat istället för att laga middag. Kan det bli bättre?

This entry was posted in Tips.